Pecanje Šarana – 7 Saveta Za Siguran Uspeh

Šaran u vodi

Iako se šaran nekada smatrao grubom ribom, nejestivim i lošim plenom za sportske ribolovce, ribolovna zajednica postepeno počinje da ceni izazove koje pruža ribolov na šarana. Ove ribe pokazuju mnoge ponašanja koja su uobičajena za basove, što može da testira veštine čak i iskusnih ribolovaca.

Bilo da ste početnik u ribolovu ili želite da promenite svoju ribolovnu igru, evo nekoliko korisnih saveta da vam pomognu da započnete ribolov na šarana i da povećate svoje šanse za udarac.

Upoznajete Svoj Plen: Šaran

Ova riba s dna je izdržljiva riba, sposobna da opstane u različitim uslovima, i često naseljava jezera, reke i ribnjake. Kao najveći član porodice klijuna, šaran je u srodstvu sa zlatnom ribicom, sa velikim zaobljenim telom, produženim leđnim perajem, raščlanjenim repom i brkovima oko usta. U zavisnosti od vrste i mesta šarana, njegova boja može varirati od duboko zelene do svetlo zlatne.

Šarani dostižu otprilike 76 cm dužine i teže 4.5-7 kg. Međutim, poznato je da dostižu između 9-14 kg, a kod Smedereva je Zoran Cvetković upecao primerak od 39kg prošle godine, kako tvrdi portal novosti.rs.

Zoran Cvetković

Saveti Za Ribolov Na Šarana

Naših sedam jednostavnih saveta može vam pomoći da upecate ove svestrane ribe:

1. Pronađite savršenu lokaciju

Šarani obično borave u mutnoj vodi i lako se uplaše kada je voda čista. Ove ribe takođe preferiraju toplije vode, pa tražite duž obale, u sporednim vodama i bočnim kanalima mutnu vodu sa gustom vegetacijom. Oni provode veći deo svog vremena hraneći se insektima među vodenom vegetacijom.

Rano jutro je najbolje vreme za uočavanje šarana. Gledajte duž obala reke za karakterističnu zamagljenu vodu i buđenje od kretanja ribe.

2. Postavite svoj štap i mašinicu

Ribolov na reci obično znači bacanje na kratke razdaljine, tako da je idealna dužina štapa oko 1,2-1,8 metara. Ova je dužina odlična za ribolov u tesnim prostorima duž obale i vegetacije. Za veće vodene površine, birajte štap od 2,4-3 metra za bolje bacanje na duge razdaljine.

Vaše štapove bi trebalo adekvatno održavati. Ako vas zanima više o tome pročitajte naš članak o održavanju štapova za pecanje, kako bi što duže bili u perfektnom stanju.

Najpopularnija mašinica za ribolov na šarana je spinning mašinica sa dva sistema kočnice. Shimano Baitrunner je omiljeni među redovnim ribolovcima šarana.

Monofilamentna linija je pogodna za ribolov na šarana, jer se dobro tone u vodama sa blagom strujom. Međutim, većina ribolovaca smatra da je pletena linija izdržljivija i neelastičnija, što vam omogućava bolji kontakt sa ribom.

Kada je u pitanju hvatanje šarana, što je veća testna težina linije, to je bolje. Počnite sa linijom od 14 kg i pređite na teže težine da biste saznali koja linija vam omogućava da primenite pravu količinu pritiska.

3. Izbegavajte sjajne udice

Šarani imaju odličan vid, a odbljesak sjajne udice može ih odvratiti od napada na vašu mamac. Koristite kamuflirane ili tamne udice specifične za ribolov na šarana.

4. Izaberite pravu mamac

Šarani su svaštojedi i jedu plankton, insekte i larve, kao i meke stabljike biljaka i rečne trave, tako da je mamčenje šarana relativno lako. Boilies su glavni mamac za većinu ribolovaca na šarana. Miris ribljeg obroka u boiliesima izluđuje šarane. Međutim, šarani u često pecanim područjima mogu asocirati boilies sa opasnošću i izbegavati tu mamu.

Srećom, postoji jeftinija i lakša mamac koju šarani uvek napadaju: slatki kukuruz. Konzervirani slatki kukuruz ima pravu kombinaciju slanih i slatkih ukusa koje šarani ne mogu da odole, a zrna kukuruza se lako nizaju direktno na vašu udicu, tako da ne morate da se mučite sa hair rig-om.

5. Koristite Rod Pod

Iako se zna da šarani jedu gotovo sve, obično su oprezni kada se hrane i lako se plaše. Blage podrhtavanja duž vaše ribolovne linije mogu upozoriti jato šarana na vaše prisustvo i pokvariti vam šanse da uhvatite jednog.

Rod Pod, ili držač štapa, može eliminisati većinu pokreta u vašoj liniji. Rod Pods drži vaš štap pod tačnim uglom koji vam je potreban, omogućavajući liniji da se odmotava sa minimalnim otporom. Takođe možete naći podove za više štapova, što vam omogućava da postavite nekoliko montaža i povećate svoje šanse za ugriz.

6. Probajte ribolov lukom i strelom

pecanje lukom i strelom

Ribolov šarana lukom i strelom je odličan način da promenite svoju uobičajenu ribolovnu rutinu i dodate dodatni nivo težine vašem putu. Šarani su jedna od najpopularnijih riba za ljubitelje ribolova lukom i strelom jer se zadržavaju na srednjim dubinama blizu obale reke ili obale jezera gde lukovi mogu precizno da ciljaju. Najbolja ribolovna područja su obično najteže dostupna brodom, pa ćete možda morati da gazite vodu sa obale.

Ribolov lukom i strelom može biti izazovan za početnike. Potrebna je posvećenost i praksa da bi se dobro ribarilo lukom i strelom, jer učenje ciljanja riba zavisi od mišićne memorije i iskustva.

Šaran, koji je nekada bio omalovažavan, sada je prihvaćen kao uzbudljiv izazov za mnoge ribolovce, ali postoje neke veštine koje treba savladati da biste maksimalno iskoristili svoju avanturu ribolova na šarana. Budite sigurni da pecate na odobrenim lokacijama i da se pridržavate lokalnih zakona o ribolovu.

7. Hranite vodu

Hranjenje vode je dugo poštovan način za ribolovce da privuku šarana prema njihovoj udici. Postoji mnogo načina da se hrani voda za šarana, ali ključ za svaku metodu mamljenja je izbegavanje preteranog hranjenja ribe. Šaran sa punim stomakom verovatno neće napasti vašu mamac.

Najjednostavniji način da nahranite vodu je da bacite par šaka onoga što koristite kao mamac na površinu vode gde šarani se hrane. Ako koristite boilies, možda će vam biti potrebno da ih malo izgnječite za bolju distribuciju.

Još jedna popularna metoda je upotreba rastvarajućih ili mrežastih PVA vrećica napunjenih hranom koje su prikačene za montažu i u vodi. Možete napraviti svoj paket hrane koristeći hlebne mrvice, želatin i slatki kukuruz da sakrijete svoju udicu i mamac. Pakovanje hrane lagano se raspada u vodi da nahrani područje. Srećan ribolov!

Tehnike Pecanja Šarana

Napopularnije tehnike kod nas su:

  • Dubinsko pecanje
  • Feeder tehnika
  • Pecanje na plovak

Dubinsko pecanje šarana

Dubinsko pecanje šarana predstavlja specifičnu tehniku koja zahteva posebnu opremu i taktiku, prilagođenu uslovima u kojima se šaran nalazi duboko ispod površine vode. Za ovu vrstu pecanja ključno je koristiti teške olovo, koje omogućava da mamac efikasno dostigne željenu dubinu, i specijalizovane montaže koje osiguravaju da se mamac prezentuje na pravi način.

Mamci koji se koriste za dubinsko pecanje često su boile ili peleti, poznati po svojoj sposobnosti da privuku šarana iz dubljih slojeva vode. Osim toga, dubinsko pecanje zahteva i korišćenje eholokatora ili sonara kako bi se precizno locirale pozicije šarana i odredile dubine na kojima se riba najčešće zadržava.

Preciznost, strpljenje i pravilna priprema su ključni za uspešno dubinsko pecanje šarana, tehnika koja može biti izuzetno nagrađujuća kada se pravilno primeni.

Feeder Tehnika

Feeder tehnika pecanja šarana predstavlja jednu od najefikasnijih metoda za lov ovih riba, posebno u situacijama kada se šarani hrane na dnu. Osnova ove tehnike leži u korišćenju specijalne vrste hranilice, poznate kao feeder, koja se puni mamcima poput peleta, boila ili prirodnog mamca poput crva i kukuruza.

Hranilica se postavlja na dno vodene površine i oslobađa mamac, stvarajući privlačno područje koje privlači šarane. Montaža se obično dopunjuje olovom ili svinčanim teretom kako bi se osiguralo da oprema ostane na željenom mestu na dnu.

Ova metoda je izuzetno popularna zbog svoje efikasnosti u privlačenju šarana, kao i zbog toga što omogućava ribolovcima precizno ciljanje ribe na specifičnim lokacijama. Feeder tehnika zahteva strpljenje i preciznost pri izboru mesta i pripremi opreme, ali rezultati mogu biti izuzetno nagrađujući za strastvene ribolovce.

Pecanje na plovak

Pecanje šarana na plovak predstavlja jednu od klasičnih i veoma uzbudljivih metoda ribolova. Ova tehnika se oslanja na korišćenje plovka kao indikatora zainteresovanosti ribe za mamac, što ribolovcu pruža vizuelni signal kada je vreme za zamaranje. Za uspešno pecanje šarana na plovak, izbor pravog mesta, mamac i oprema su ključni.

Mamci poput kukuruza, crva, manjih boila ili čak specijalno pripremljenih testa često su izbor broj jedan za ovaj način pecanja. Plovak treba prilagoditi uslovima na vodi i težini mamca, kako bi osigurali dobru prezentaciju mamca i osjetljivost na uzimanje.

Ova metoda zahteva strpljenje i brzu reakciju ribolovca, a uspeh donosi veliko zadovoljstvo kada se na površini vode pojavi veliki šaran, spreman za borbu. Pecanje na plovak nudi poseban doživljaj približavanja prirodi i učenja o ponašanju šarana, čineći svaki ulov nezaboravnim iskustvom.

Često Postavljana Pitanja (FAQ)

Koji je najbolji mamac?
Šarani su svaštojedi i konzumiraju širok spektar hrane, uključujući insekte, plankton, mlade biljne stabljike i rečne alge. Ipak, boilies i slatki kukuruz su popularni mamci koje ribolovci često koriste za šarane.
Koje je najbolje vreme?
Rano jutro je obično najbolje vreme za pecanje šarana. Međutim, to može varirati u zavisnosti od lokalnih uslova i godišnjeg doba.
Kakva opremu mi je potrebna?
Potrebni su vam odgovarajući štap i mašinica, najlon ili pletena linija, udica, mamac i opcionalno – Rod Pod. Za ribolov na velikim jezerima, duži štap (2,4-3m) može biti koristan. Ne bih trebalo koristiti polovne štapove za pecanje šarana, s’ obzirom da je jaka riba i treba je dosta umarati, ali naravno možete očekivati manje napora nego kod pecanja štuke.
Da li je ribolov šarana težak?
Ribolov šarana može biti izazovan jer su ove ribe poznate po svojoj izdržljivosti i snazi. Međutim, sa pravom opremom i tehnikom, i početnici mogu uživati u ribolovu.
Da li je potrebno hraniti vodu prilikom ribolova?
Hranjenje vode, može pomoći u privlačenju ribe na određeno mesto. Međutim, važno je ne preterati sa količinom hrane, jer šaran sa punim stomakom može biti manje zainteresovan za vaš mamac.

Zaključak

Ribolov šarana predstavlja izazov koji nudi veliko zadovoljstvo i uzbuđenje ribolovcima svih nivoa iskustva. Ova snažna i izdržljiva riba zahteva specifičan pristup i tehniku, ali uz pravilnu pripremu i primenu gore navedenih saveta, svako može uživati u uspehu na vodi. Od odabira prave opreme i mamca, do poznavanja navika i staništa šarana, svaki detalj igra važnu ulogu u ribolovu ove fascinantne ribe.

Važno je naglasiti da je ribolov šarana više od same tehnike; to je i način upoznavanja prirode i učenja o strpljenju, posvećenosti i poštovanju prema vodenom okruženju. Svaki izlazak na vodu donosi nova iskustva, znanja i, naravno, uzbudljive priče za deljenje.

Na kraju, bez obzira na tehniku ili strategiju koju odaberete, ključno je uživati u svakom trenutku provedenom pored vode. Ribolov šarana nije samo borba sa ribom; to je iskustvo koje vas povezuje s prirodom i pruža bezbroj nezaboravnih trenutaka.

Bistro!

Autor

Solverwp- WordPress Theme and Plugin