Golden Carp Lake (Jezero Basiana), Donji Petrovci

Jezero Basiana

CENA DOZVOLE: 1500 dinara – 12 sati (sezona 2023)

Golden Carp Lake (Jezero Basiana) je biser u nizu sremskih jezera, na kojima svaki ribolovac može da pronađe avanturu, odmor i dobar ulov. Ovo čuveno podneblje iznedrilo je jezera koja pružaju idealne uslove za šaranski ribolov.

O tome svedoči i podatak da se u rimsko doba, na mestu današnjih Donjih Petrovaca, nalazilo naselje pod imenom Basine, te da su još njegovi stanovnici na ovim prostorima podigli prve ribnjake. Basiana je tada bio jedan od važnijih gradova rimske provincije Panonia, pa se na lokalitetu Grad kod Donjih Petrovaca, i danas nalaze ostaci rimskog naselja.

Geografski položaj i karakteristike jezera

Na putu Ruma – Stara Pazova, doslovce na pola puta između Beograda i Novog Sada, nalazi se mesto Donji Petrovci.Površina vodenog ogledala „Basiane” je 260 metara sa 80 do 130 metara. Jezero je u proseku duboko oko 1,5 metara, a najveća dubina, kod izlovnog kanala, iznosi oko tri metra. Dno je pretežno muljevito, ali ima i čistih regija sa tvrdim dnom, koje su nastale zahvaljujući neumornom radu „velikog brke”. Jezersko dno je dobro proučeno i mapirano, tako da postoje preporuke za svako ribolovno mesto.

Uređenje obala i pozicije za pecanje

Na obalama, sa zapadne strane revira, nalazi se 14 pozicija za pecanje. Sve pozicije su dobro uređene, prostrane i odvojene trskom i vrbama. Hranilice su postavljene na daljini od oko 80 metara.

Ribolov na Ribnjaku Basiana

Golden Carp Lake je omiljeno mesto za mnoge ribolovce, kako za profesionalce tako i za rekreativce. Raznolikost ribljih vrsta koje obitavaju u jezeru pruža mogućnost za različite vrste ribolova. Iako je šaranski ribolov najpoznatiji, mnogi posetioci Basiane dolaze u nadi da će uhvatiti amura, babušku ili smuđa.

Ribnjak Basiana vodi posebnu brigu o očuvanju prirode i ribljeg fonda. Redovno se sprovode akcije poribljavanja, a kontinuirano se vrši kontrola kvaliteta vode. Cilj je da se održi stabilna populacija ribe, ali i da se obezbede idealni uslovi za njihov život.

Rekreacija i događaji na Ribnjaku Basiana

Ribnjak Basiana

Pored ribolova, ovo mesto pruža i savršen ambijent za odmor i rekreaciju. Izgrađeni su drveni stolovi i klupe, kao i roštilji za pripremu hrane. Tu su i posebno uređene staze za šetanje uz obalu jezera, koje su posebno lepe u prolećnom i jesenjem periodu.

Takođe, povremeno se organizuju različite manifestacije koje privlače veliki broj posetilaca. Najpopularnija je svakako godišnji Carp šampionat “Reviri Srbije“, ali se tu održavaju i manje, lokalne ribolovačke manifestacije, poput takmičenja u pecanju smuđa ili babuške.

Zaključak

Basiana nije samo mesto za ribolov, već je to mesto gde možete uživati u prirodi, opustiti se i odmoriti od svakodnevnih obaveza. Mir, tišina i prelepa priroda, uz zvuk vode i cvrkut ptica, učiniće da zaboravite na sve probleme i stres.

Na kraju, važno je napomenuti da je Ribnjak Basiana otvoren za sve posetioce tokom cele godine. Bilo da dolazite sami, sa porodicom ili prijateljima, uvek ste dobrodošli. Dođite i uverite se u lepote i čari ovog predivnog mesta.

Autor

Solverwp- WordPress Theme and Plugin